Tarmbrand kan føre til høj dødelighed
Clostridium perfringens er en gruppe bakterier, der er inddelt i typer afhængig af deres toksinudskillelse1. De mest kendte typer er Clostridium perfringens type A (CPA) og Clostridium perfringens type C (tarmbrand), der forårsager diarré i farestalden.
Tarmbrand kan give diarré allerede 12 timer efter faring, og pattegrisene er sjældent mere end 7 dage gamle ved sygdomsudbrud2. Det smitter gennem soens gødning, nærmiljøet og ved kontakt mellem søskende. Gødning fra syge søer har en høj grad af bakterieudskillelse, men også raske søer kan i en lavere grad udskille tarmbrandbakterier.
Når pattegrisen bliver smittet, udkonkurrerer bakterien de andre bakterier i tarmen ved at dele sig meget hurtigt. Herefter udskiller den α-og β-toksiner, som forårsager diarré og skader på grisens tarm.
Clostridium perfringens type C (tarmbrand) findes over hele verden, og bakterien er generelt meget modstandsdygtig over for infektionsmidler3.
ALMINDELIGE SYMPTOMER på tarmbrand
- Blodig diarre, startende fra 8-22 timer efter faring
- Rammer oftest 3 dage gamle grise
- Svag og manglende aktivitet
- Lave kropstemperatur < 35 grader
- Mørk maveregion før død
- Høj dødelighed uden kliniske tegn
- Dehydrering
- Enkelte grise kan have diarré on/off over en uges tid. Disse dør ofte eller må aflives pga. utrivelighed
Forebyg tarmbrand type C
Man kan vaccinere søerne mod Clostridium perfringens type C, så pattegrisene får beskyttelse gennem råmælken (maternel beskyttelse). |
|
Diagnose for tarmbrand type C
Læs også om spædgrisediarre og pattegrisediarré |
Under obduktion kan man i forbindelse med tarmbrand type C ofte se tigerstribede læsioner i tyndtarmen, mens det i enkelte tilfælde også kan ses i tyktarmsspiralen.
Alternativt kan man indsende en gødningsprøve til et laboratorium, der påviser tarmbrand-bakterien ved at dyrke tarmindholdet og herefter typebestemmer den.
Tarmbrand koster på bundlinjen
Udbrud med Clostridium perfringens type C er dyrt. I ikke-vaccinerede besætninger ses op til 100 % dødelighed i det akutte stadie.
Kilder
1Zimmermann et al. Diseases of swine, 11. udgave, side 794
2Zimmermann et al. Diseases of swine, 11. udgave, side 792
3Zimmermann et al. Diseases of swine, 11. udgave, side 794