Kalvediarré medfører: |
|
1,2,3,4 |
---|---|
Mælkeydelsen på 1. kalvs køer, der har haft diarré som kalv, er i et studie estimeret til at være 325 kg EKM lavere sammenlignet med kalve, der ikke har haft diarré (305-dages ydelse)5 |
Kalvediarré kan være livstruende
En kalv med diarré mister hurtigt væske og bliver dehydreret. Idet kalven mister væske, mister den også livsvigtige elektrolytter gennem diarréen. Så selvom diarréen er forårsaget af for eksempel en bakterie, parasit eller virus, så er årsagen til, at kalven dør; tabet af væske gennem dehydrering og hermed også tabet af elektrolytter og udvikling af en syre-base ubalance i kroppen (acidosis). Figur 1 viser udviklingen i døde kalve i Danmark siden 1999. Opgørelsen er hentet fra Kvægdatabasen og viser, hvor stor en andel af kalve, der dør ved fødslen, dag 1-30 og dag 30-180. Alle tre kurver er faldende, og alligevel ser der ud til at være plads til forbedring. De døde kalve skal man se som toppen af isbjerget, for der ligger en gruppe under, der overlevede og som ikke har de bedste betingelser for fremtidig produktion. |
Figur 1. Udvikling i andelen af kalve der dør ved fødsel, dag1-30 og dag 30-180 i Danmark. Data er hentet fra Kvægdatabasen i august 2022. Data er baseret på frivillige indberetninger på mellem 580.000-690.000 årlige fødsler. (Kvægdatabasen, august 2022)
Årsager til kalvediarré
Kalvediarré kan have to forskellige årsager: ikke-infektiøs og infektiøs, som kan påvirke hinanden. For eksempel kan enhver indsats for at komme infektioner til livs ofte være nyttesløse, så længe de ikke-infektiøse årsager (også kaldet management) er ude af kontrol. |
Figur 2. Samspillet mellem infektiøse og ikke-infektiøse årsager til kalvediarré. Råmælk og miljø er vigtige risikofaktorer for udvikling af kalvediarré.
Ikke-infektiøse årsager til kalvediarré
De ikke-infektiøse årsager til kalvediarré kan bedst beskrives som udfordringer i management. For eksempel vil utilstrækkelig ernæring til den drægtige ko, særligt i den sidste tredjedel af drægtigheden, påvirke mængden og kvaliteten af råmælken negativt. Tildeling af råmælk er den management-faktor af størst betydning for kalvens overlevelse og sundhed6. Råmælken indeholder antistoffer og er kalvens kilde til at modstå sygdomme, indtil den selv har dannet nok antistoffer til at modstå sygdom (figur 3). De første timer er kritiske for kalven. For hver time, der går, efter fødslen, falder kalvens evne til at optage antistofferne i tarmen, og dermed øges risikoen for, at den ikke kan modstå sygdom. Herudover betyder kalvens opstaldning en væsentlig del i forhold til udvikling af kalvediarré. Opstaldningen skal både være hygiejnisk og være tør, med god plads og fri for stress. En våd kalv, der fryser, kan blive stresset og mangle kræfter til at få tilstrækkeligt råmælk. |
Figur 3. Figuren viser udviklingen i koncentration af antistoffer hos kalven over tid. De første dage efter fødslen er kalven næsten totalt afhængig af antistoffer fra råmælk fra koen. Kalven begynder at opbygge egne antistoffer fra første levedag og har efter nogen tid opbygget sit eget aktive immunforsvar. Figuren viser, hvor vigtig tildeling af antistoffer gennem råmælken er for kalven i de første timer og dage efter fødsel. (mod. efter Penn State Extension)
Infektiøse årsager til kalvediarré
De primære infektiøse årsager til kalvediarré er bakterier, virus og encellede-parasitter, hvoraf de oftest forekommende fremgår af figur 4. |
Figur 4. Figuren viser de hyppigste infektiøse årsager (bakterier, virus, parasitter) til kalvediarré og neonatal diarré i kalvens første leveuger.
E.coli-diarré og neonatal-diarré hos kalve
Cryptosporidium ofte i sampil med E.coli
Management påvirker udbrud af coccidiose hos kalveSærligt kalve mere end 4 uger og op mod 12 uger gamle er modtagelige for smitte med coccidier.
Kalven kan dø i den akutte periode eller senere på grund af skader eller bakteriel smitte. Salmonella og kalvediarréKalve er mest modtagelige for smitte med Salmonella fra fødsel, men kan godt smittes senere i livet . Kalven får diarré, der ofte opstår ved de 1-4 uger gamle kalve (figur 4), som kan være blodig og slimet. Kalven er sløv og har feber. Ofte vil kalven få lungebetændelse og feber, og det er de første symptomer på Salmonella-smitte. Diarré er som regel ikke det første symptom. Coronavirus og rotavirus kan føre til kalvediarréBåde coronavirus og rotavirus kan gøre skade på tarmvæggen hos kalve, og dermed forårsage diarré og dehydrering. De to vira kan hver for sig eller sammen øge risikoen for, at kalven også får en bakteriel infektion. Kombinationen af smitte med virus og bakterier kan være fatal for kalven. Kalve med diarré forårsaget af rota- eller coronavirus forekommer oftest efter første leveuge (se figur 4). |
Kilder 1Vitala, A.M., Mechor, G.D., Gröhn, Y.T., Erb, H.N. (1996). The effect of calfhood diseases on growth of female calves during the first 3 months of life in New York State. J. Dairy Sci. 79: 1040-1049. 7 Van Metre, D., Tennant, B.C., Whitlock, R.H. (2008). Infectious Diseases of the Gastrointestinal Tract. Rebhun's Diseases of Dairy Cattle, 2nd ed., Chapter 6: 200–294. https://doi.org/10.1016/B978-141603137-6.50009-0 8 Constable, P.D. (2004). Antimicrobial use in the treatment of calf diarrhea. J.Vet.Intern Med.2004 Jan-Feb;18(1):8-17. |