Ny viden om influenza hos grise kan gavne mange

Pressemeddelelse 14. juni 2023

PRESSEMEDDELSE 14. JUNI 2023

Ny viden om influenza hos grise kan gavne mange

    

Godt 4.000 grise fra 170 besætninger lagde i 2022 næse til Ceva Animal Health’s overvågning for influenza. Størstedelen af besætningerne var positive, og heraf havde over halvdelen pandemisk influenza. De unge grise var typisk positive i 2-5 ugers alderen.

   

I 2022 deltog 170 besætninger i Ceva Animal Health’s overvågning for influenza hos grise, og i alt lagde 4.145 grise næser til undersøgelsen. Af de 170 deltagende besætninger var 84 procent positive for influenza.

    

Nedsat tilvækst og trivsel

    

Influenza kan ramme alle aldersgrupper og give høj feber og hoste samtidigt med, at grisene bliver mere modtagelige for andre sygdomme. I Ceva’s overvågning havde 95 procent af besætningerne udtaget prøver fra både pattegrise og klimagrise. Klimagrisene var langt oftere positive end andre grise.

   

”Influenza påvirker patte- og klimagrisenes trivsel og tilvækst i en kritisk periode af deres liv. De har endnu ikke opbygget deres eget immunforsvar, og klimagrisene gennemgår en stressende periode med fravænning. Får man derfor forebygget smitte, kan man få stærkere og mere ensartede grise. Desuden kan man mindske brugen af antibiotika til behandling af følgesygdomme samt reducere omkostninger til behandling”, forklarer Charlotte Sonne Kristensen, Technical Marketing Manager hos Ceva Animal Health.

   

Influenza hele året

    
Data bekræfter, hvad mange godt ved, men måske glemmer, nemlig at grise kan få influenza hele året. Det er i kontrast til os mennesker, som primært får influenza i vinterhalvåret.

Overvågningen kunne konstatere, at der ikke var en tydelig årstidsvariation i andelen af besætninger, der var positive for influenza. Andelen af positive prøver var lige stor hele året.

   

“Når grise kan få influenza hele året, er det vigtigt, at søerne er dækket med antistoffer hele året, som de via råmælken kan give videre til pattegrisene”, forklarer Charlotte Sonne Kristensen.

   

Vælg den rigtige vaccine til typen

    
Der er to typer influenza – klassisk og pandemisk. For at få den ønskede effekt af vaccination, er det vigtigt at vaccinere mod den type influenza, der hersker i besætningen. Til det er diagnostik et vigtigt værktøj.

     

”Ved at udtage prøver fra grisenes næser kan man finde ud af, om grisene er negative eller positive og i givet fald, hvilken type influenza grisene har. Den viden er vigtig for at vælge den rigtige vaccine, for én vaccine dækker ikke begge typer. Er grisene positive, er vaccination vigtig”, påpeger Charlotte Sonne Kristensen.

    

Pandemisk vinder terræn

   
Ud af de 84 procent positive besætninger var 58 procent positive for pandemisk influenza, som er den type influenza, mennesker oprindeligt har smittet grise med.

    

”Det er værd at bemærke, at pandemisk influenza ser ud til at være i fremmarch. Derfor er det ekstra vigtigt, at grisene er vaccineret, og at vi mennesker er vaccineret mod influenza, eller i det mindste undlader at gå i stalden, når vi er syge. Vi skal huske på, at grise kan fungere som såkaldte ’blandekar’ for influenza og dermed skabe nye varianter, som vi mennesker kan blive syge af. Det skal vi undgå”, slutter Charlotte Sonne Kristensen.

    

Sammen med dyrlæger, grisebesætninger og Statens Serum Institut fortsætter Ceva Animal Health overvågningen af influenza i 2023 og forventer løbende at komme med ny viden til gavn for mange.

    

Fakta om overvågningen

    

  • Prøver udtaget fra 4.145 grise, fordelt på 170 besætninger fra alle dele af Danmark.
  • Prøverne er analyseret på SSI (Statens Serum Institut) og betalt af Ceva Animal Health.
  • Influenza forekommer over hele landet. Forekomsten er signifikant lavere på Sjælland sammenlignet med resten af landet.

Fakta om influenza

     

  • Er en virus, der spreder sig mellem besætninger gennem indkøb af avlsdyr, mennesker i stalden eller via luften til nærliggende gårde.
  • Giver høj feber (over 40°C), hoste og nedsat immunforsvar og dermed større modtagelighed for andre sygdomme. Hoste er det mest almindelige symptom.
  • Rammer alle aldersgrupper.
  • Kan ramme grise hele året. I kontrast til influenza hos mennesker, som kun rammer i vinterhalvåret.
  • Er en zoonose, dvs. mennesker kan smitte grise med influenza. Pandemisk influenza er den type, som mennesker oprindeligt har smittet grise med.
  • Vaccination er ikke ens betydende med at være helt fri for virus, men grisene får færre symptomer, der påvirker tilvækst og trivsel.
  • To typer af influenza hos grise: klassisk influenza og pandemisk influenza. Vaccination mod den rigtige type er vigtig. Én vaccine dækker ikke begge typer.

    

Få mere viden om influenza

Test din viden om influenza

LYT til podcast Griseriet: McRebel - bryd smittekæden

Tilbage til toppen